Ręczny wyrób mydła - jak to wygląda w praktyce?
Ręczny wyrób mydła - jak to wygląda w praktyce?

Ręcznie wykonywane mydła mają niewiele wspólnego z kosmetykami produkowanymi taśmowo, w fabrykach. Przede wszystkim wyróżnia je bogactwo składników pochodzenia naturalnego, dzięki czemu nie powodują podrażnień, nie przesuszają skóry, a w efekcie nie doprowadzają do łojotoku. Mydła naturalne charakteryzują się także wysoką zawartością witamin oraz niezmydlonych olejów – np. arganowego bądź uzyskiwanego ze słodkich migdałów – które odżywiają ciało i tworzą na powierzchni tzw. warstwę okluzyjną. Zapobiega ona nadmiernemu odparowywaniu wody, przez co skóra pozostaje gładka i dobrze nawilżona. W przypadku stosowania mydeł komercyjnych naskórek często staje się suchy i szorstki w dotyku, przez co musimy sięgać po dodatkowe kremy lub balsamy. Zamiast więc kupować nieskuteczne produkty, warto zainteresować się ręcznie wyrabianymi mydłami.

Jakich składników używa się do ręcznego wyrobu mydła?

Mianem mydeł określa się sole kwasów tłuszczowych, które powstały na skutek połączenia zasad z tłuszczami (roślinnymi lub zwierzęcymi). Zasadą używaną podczas ręcznej produkcji może być wodorotlenek sodu – otrzymujemy wówczas mydła twarde w postaci kostek – lub wodorotlenek potasu, dzięki któremu uzyskujemy mydła miękkie w formie pasty bądź musu. Do wyrobu mydeł z naturalnych składników stosuje się najczęściej tłuszcze pochodzenia roślinnego takie jak oliwa z oliwek, masło shea, olej kokosowy oraz olej rycynowy, które odpowiadają za nawilżenie, regenerację i pielęgnację skóry. Aby uzyskać piękny zapach, a jednocześnie nadać kosmetykowi właściwości antybakteryjnych, do bazy mydlanej dodaje się masło kakaowe lub olejki eteryczne przeznaczone do kontaktu ze skórą. Mydełka znajdujące się w ofercie Mommy’s Soap zostały wzbogacone m.in. o olejek pomarańczowy, grejpfrutowy, limonkowy, różany, lawendowy bądź też rozmarynowy.

Ręczny wyrób mydła naturalnego – krok po kroku

Podstawą wyrobu mydeł w kostkach jest proces zmydlania, czyli reakcja między tłuszczem o pH < 7 a wodorotlenkiem sodu o pH > 7. Może ona przebiegać na dwa sposoby: na gorąco bądź na zimno. Metoda na gorąco polega na długim gotowaniu mieszaniny tłuszczu i zasady, gdyż energia cieplna dostarczona z zewnątrz przyspiesza zmydlanie składników. Znów metoda na zimno nie wymaga gotowania – w efekcie jest to proces bardziej czasochłonny, niemniej pozwala zachować większość składników odżywczych, które w wysokiej temperaturze uległyby rozkładowi. Kiedy masa mydlana stanie się już jednorodna i chłodna, można do niej dodać kilka kropel olejku eterycznego, po czym przelać do gotowej formy. Zaizolowane mydło naturalne przechowywane przez kilka tygodni w stałej temperaturze przechodzi przez fazę żelową, po czym stopniowo zaczyna twardnieć i wreszcie staje się jasnym, nieprzezroczystym, gotowym do porcjowania blokiem.

Newsletter
Lubisz dobre promocje? Zostaw nam swój adres e-mail a będziemy informować Cię na bieżąco:)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl